YAHUDİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR > IRKSAL AÇIDAN YAHUDİLİK

İspanya`daki Hıristiyan Vizigot krallığı 5. yüzyıldan Magribi`lerin (Müslüman Arap ve Berberiler) ülkeyi M.S. 711 yılında işgaline kadar iktidarını sürdürmüştü. Müslümanlar, ülkenin kuzeydoğusundaki küçük bir köşe haricinde tüm iber Yarımadasını (İspanya ve Portekiz) fethetmişlerdi. Sadece küç

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Yusuf BESALEL

Fiziksel antropolojinin gösterdiğine göre, yaygın inanışların tersine, Yahudi ırkı diye bir ırk yoktur. Dünyanın pekçok yerinde yaşayan Yahudiler’in antropometrik ölçeleri yapıları, kiloları, ciltelerinin rengi, sefalik endeksleri, kan grupları hiç tutarlı değildir. Bilakis Yahudiler ile yaşamakta bulundukları ülke halkı arasındaki endeks ve kan grubu benzerlikleri, çeşitli ülkelerde yaşayan Yahudiler arasında olandan daha fazladır.
Her ne kadar bazı tip Yahudiler’in bir bakışta tanınabileceği inancı yaygınsa da, 1958 tarihli UNESCO yayını “Modern bilimin Irk Sorunu” adlı eserde yazar Prof. Juan Comas, “isteyerek ya da zorlanarak durmadan göç etmiş, pek çok sayıda ulusla ilişki kurmuş Yahudiler, ırk bakımından karışık olup, dünyanın her halkıyla ortak özellikler göstermektedir” dear. Her ülkenin Yahudisi’nin vücut yapısı, o ülkenin halkının boyuyla ve yapısıyla orantılı olarak değişmektedir.
Esasen Tevrat’ta da İbraniler çeşitli ırklardan olan Amoritler, Hittiler, vb’ları ile evlenmişlerdir. Ayrıca gene kalabalık değişik gruplar (Habeşiştanılı Falaşa zencileri, Kal-Feng, Çinlileri, Hazar Türkleri, Roma İmparatorluğu’nun yıkılışında birçok soyul İtalyan ailesi, Antiokyalı Yunanlılar... gibi) de Yahudiliği kabul etmişlerdir. Hıristyanlığın yayılmasıyla beraber, Kilise’nin Yahudiler’le karışmayan yasaları ve Yahudiler’in getolaşması, bu durumu hayli azaltmışsa da; geto duvarlarının yıkılmasıyla, karışık evlilikleri gene başlamıştır. 1921- 1925 yılları arasında Almanya’daki evliliklerin  %42’si yabancılarıydı.
Bin yılı aşkın bir süre İspanya’da yaşamış Sefaradi Yahudileri de, özellikle üst ve orta sınıfı oluşturan İberyalılar’la çokça karışmışlardır. 1391񮍓 katliamlarından sonra İberik Yarımadası’nda 100.000 Yahudi’nin vaftiz olduğu sanılmaktadır.
Dinini gizlice sürdüren Marranolar da, engizisyona dek soylularla evlenmişlerdir. Avrupa ve Akdeniz ülkelerine göç edip Sefaradi cemaatler kuran Yahudiler, bu karışım çanağından gelip; Aşkenazlar’dan daha saf olduklarını iddia edebilecek durumda değildirler.
Yahudi tipini karakterize ettiği iddia olunan en önemli nitelik burun biçimidir. “Sami burnu”, “kanca burnu” olarak da tanımlanan bu burun tarzı, New York’ta 2836 Yahudi’nin ancak %14’ünde teşhis edilmiş olup, diğer ülkelerde bazenhiç rastlanmamaktadır. Demek ki burun da tek başına bir tanımlama ölçütü olamamaktadır. Davranış ve karakter özellikleri ise çevre kadar getolaşma faktörü tarafından oluşturulmuştur.
Sonuçta Fishberg’in “dinsel bir inancın biraraya topladığı, çağlar boyunca dünyanın heryerinde birbirleriyle evlenmiş ve benzer yaşamlar sürerek ortak yönlerini arttırmış kişiler “yorumu; Yahudiliği ırksal tanımlamadan çok daha iyi açıklar.

Kaynakça: "Yahudilik Ansiklopedisi", Cilt I, II, III, Yusuf Besalel